حدیث روز
امام علی (ع) می فرماید : هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬ خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است.

دوشنبه, ۳۱ اردیبهشت , ۱۴۰۳ 13 ذو القعدة 1445 Monday, 20 May , 2024 ساعت ×

گزارش جلسه پنجم از سلسله جلسات پنج شنبه های علمی-پژوهشی
عنوان جلسه: جلسه سوم از « سلسله جلسات مهارت افزایی پژوهش در حوزه کلام امامیه »
ارائه دهنده: حجت الاسلام دکتر حسین شانه چی (مدرس سطوح عالی کلام اسلامی و مدیر موسسه امامت مشهد)
موضوع جلسه سوم: بررسی تاریخ علم کلام و بیان اجمالی از مدارس علم کلام
چکیده جلسه سوم:
در ابتدای جلسه استاد محترم در بیان روش علم کلام فرمود: علم کلام در روش و موضوع و اهداف و نتایج ریشه قرآنی دارد، زیرا خداوند در قرآن ما را دعوت به تدبر و تفکر کرده است و لذا روش علم کلام عقلی- نقلی می باشد و هر دو در کنار هم و همزمان در علم کلام استفاده می شود.
در تاریخ علم کلام، اولین شخصی که کرسی درس مباحث علمی کلامی را بر پا کرد، امام سجاد علیه السلام بود و اولین هسته علمی رسمی مباحث کلامی توسط ایشان پایه گذاری شد. در تاریخ، ۱۸۴ نفر به عنوان شاگردان علمی مباحث کلامی امام سجاد علیه السلام نقل شده است. همچنین اولین متکلمان شیعه از شاگردان ایشان بوده اند که از جمله آن ها می توان به ابوخالد کابلی و سعید بن جبیر اشاره کرد.
از سال ۹۵-۱۱۴ هجری قمری توسط امام باقر علیه السلام این دانش منتشر شد و از سال ۱۱۴-۱۴۸ هجری قمری در زمان امام صادق علیه السلام مباحث کلامی به اوج خود رسید و به صورت وسیع توسعه یافت و همچنین علم کلام با این نام در بین شیعیان مطرح شد.
اولین کتاب کلامی که در تاریخ ثبت شده است و الان موجود است کتاب رساله فی الامامه جناب سلمان فارسی می باشد. همچنین اولین کتاب کلامی که در زمان امام رضا علیه السلام نوشته شده است و متعلق به جناب فضل بن شاذان می باشد کتاب الایضاح است که از اصحاب خاص حضرت بوده است.
در پایان جلسه استاد اشاره ای اجمالی به مدارس کلامی نیز نمودند.

دیدگاه